Follow by Email

péntek, április 17, 2015

Sertésborda káposztával. Amikor egy csoportos utazás alkalmával Lengyelországba, ezen belül is Krakkó környékére utaztam, ezt az ételt kaptam vacsorára első nap. Meg kell mondjam, előtte nem sokat tudtam lengyel barátaink gasztronómiájáról. Konkrétan semmit. Szégyen és gyalázat. Viszont nagyon finom ételeket kaptunk végig. Kiadósakat, laktatóakat. Én személy szerint nagyon szeretem megkóstolni más országok specialitásait, és amikor csak tudok, a semleges Burger King, McDonald's és KFC helyett, inkább a drágább, de helyi ételeket árusító éttermeket keresem fel.

SERTÉSBORDA KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
1 kg sertésborda
1 kg savanyú káposzta
1-2 fej vöröshagyma
só, szemes bors, paprika, majoránna, néhány babérlevél
zsír vagy olaj a sütéshez


A bordát mossuk meg, majd szárítsuk meg és vágjuk fel kisebb adagokra. Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a paprikát és a majoránnát.  Süssük meg a serpenyőben mindkét oldalát. tegyük bele egy lábasba.  A káposztát nyomjuk ki,(ha túl savanyú lenne, vízzel is átmoshatjuk) vágjuk fel és öt percig dinszteljük, előzőleg hozzáadva a majoránnát és a sót. Tegyük hozzá a sertésbordához. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel kockára, majd pároljuk üvegesre és adjuk hozzá a káposztához és a sertésbordához. Öntsünk hozzá kb. fél pohár vizet, adjuk hozzá a babérlevelet, egy kevés sót és néhány szemes borsot. fedjük le fedővel és kis lángon pároljuk nem egész két órán keresztül. Időnként nézzük meg, hogy elpárolgott-e a víz, és ha igen, akkor egy keveset hozzáönthetünk, de ne túl sokat, nehogy káposztaleves legyen belőle.
0

hétfő, április 13, 2015

Karjalanpiirakka, avagy amit nem tudok behatárolni... Mikor először megkóstoltam, azt mondtam, sohatöbbet. Aztán eltelt vagy öt év, és mikor újra megkóstoltam, alig bírtam leállni. Finnországban ez nemzeti koszt, reggelire, tízóraira, uzsonnára is fogyasztható. Svédasztalon is gyakran megjelenik, mivel falatkaként is tökéletesen megállja a helyét. Édes, és sós tölteléke is ismert, mindenki döntse el melyik ízlik neki jobban, és onnantól csak a képzelet szab határokat.

KARJALANPIIRAKKA:

A tésztához:
  • 2 dl víz
  • 1 kávéskanál só
  • 4 dl rozsliszt
  • 1 dl búzaliszt
  • 1,5 dl olvasztott vaj a megkenéshez
A rizses töltelékhez:
  • 2,5 dl víz
  • 2 dl rizs
  • 2 dkg vaj
  • 7 dl tej
  • fél teáskanálnyi só
A krumplis töltelékhez:
  • 20 db krumpli
  • 3-4 dl tej
  • 1 kávéskanál só
  • 2 dkg vaj
  • 1 tojás
A kétféle lisztből és a vízből tésztát gyúrunk, sózzuk. Hosszúkás rúddá nyújtjuk, majd 20-25 részre osztjuk, melyekből kis golyókat formázunk. A kész gombócokat pár percig letakarva pihentetjük. 
A rizses töltelékhez a vajat és a rizst forró, lobogó vízbe keverjük, majd kb. 10 perc után hozzáadjuk a tejet. A kását lassan, kb. fél órán át főzzük, majd fedő alatt hagyjuk párolódni. Sóval ízesítjük.
A krumplis töltelékhez a megfőtt krumplit áttörjük, majd a tejet, a vajat és a tojást a pürébe keverjük, sózzuk. A tésztát vékony, ovális vagy kerek formára nyújtjuk, tölteléket halmozunk rá, összezárjuk, széleit ujjunkkal benyomkodjuk. Magas hőfokon (200-220 fok) kb. 10-15 perc alatt barnára sütjük, végül a kész pirogokat olvasztott vajjal megkenjük.


0

Author

Jakab Julcsi vagyok, eme blog írója. Nagyon szeretem a burgundi-bordó színt, a népzenét, néptáncot, a II. világháború történetét. Ha le akarsz venni a lábamról a mogyorós fehércsokival, és a bazsarózsával nyert ügyed van.