Sertésborda káposztával. Amikor egy csoportos utazás
alkalmával Lengyelországba, ezen belül is Krakkó környékére utaztam, ezt az
ételt kaptam vacsorára első nap. Meg kell mondjam, előtte nem sokat tudtam lengyel
barátaink gasztronómiájáról. Konkrétan semmit. Szégyen és gyalázat. Viszont
nagyon finom ételeket kaptunk végig. Kiadósakat, laktatóakat. Én személy
szerint nagyon szeretem megkóstolni más országok specialitásait, és amikor csak
tudok, a semleges Burger King, McDonald's és KFC helyett, inkább a drágább, de
helyi ételeket árusító éttermeket keresem fel.
SERTÉSBORDA KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
1 kg sertésborda
1 kg savanyú káposzta
1-2 fej vöröshagyma
só, szemes bors, paprika, majoránna, néhány babérlevél
zsír vagy olaj a sütéshez
A bordát mossuk meg, majd szárítsuk meg és vágjuk fel kisebb
adagokra. Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a paprikát és a majoránnát. Süssük meg a serpenyőben mindkét oldalát.
tegyük bele egy lábasba. A káposztát
nyomjuk ki,(ha túl savanyú lenne, vízzel is átmoshatjuk) vágjuk fel és öt
percig dinszteljük, előzőleg hozzáadva a majoránnát és a sót. Tegyük hozzá a
sertésbordához. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel kockára, majd pároljuk
üvegesre és adjuk hozzá a káposztához és a sertésbordához. Öntsünk hozzá kb.
fél pohár vizet, adjuk hozzá a babérlevelet, egy kevés sót és néhány szemes
borsot. fedjük le fedővel és kis lángon pároljuk nem egész két órán keresztül.
Időnként nézzük meg, hogy elpárolgott-e a víz, és ha igen, akkor egy keveset
hozzáönthetünk, de ne túl sokat, nehogy káposztaleves legyen belőle.