vasárnap, június 21, 2015

Mivel napokon belül utazom ki Erdélybe, és már amúgy is rég itt volt az ideje egy újabb gasztrobejegyzésnek, gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal és elhoztam nektek a kedvenc helyi receptemet, a zöldpaszulylevest.

ZÖLDPASZULYLEVES

Hozzávalók:
1 zacskó fagyasztott, 2 konzerv paszuly vagy 0.5 – 1 kg friss paszuly
2 murok
1 paszternák
2 petrezselyemgyökér
1 negyed zellergumó
1 közepes fej hagyma
2 paradicsom
1 zöldpaprika
só, bors, savanyító (ecet/citromlé/paradicsomlé/korpacibere)
friss zöldfűszerek: zellerág, petrezselyemzöld, lestyán

Elkészítés:
Megpucoljuk és felvágjuk a zöldségeket. A hagymát egészben hagyjuk, meglyukasztgatjuk a paszulyt a hagymával kevés sóval feltesszük főni (a víz kb. háromnegyedig legyen). Amíg elkezd főni, egy serpenyőben kevés zsiradékot melegítünk, hozzáadjuk a felkockázott murkot, zellert, petrezselymet, paprikát, kis sót és egy kevés ideig pároljuk. Amikor fő a leves, hozzáadjuk a megpárolt zöldségeket, lefedve addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A paradicsomról lehúzzuk a héját (forró vízben áztatva 2-3 percig könnyen lejön), apróra vágjuk. Miután megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a paradicsomot és a savanyítószert (enyhén savanykásnak kell lennie), együtt főzzük kb. 5-10 percig. Levesszük a csorbát a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.


Paszuly - bab
Murok - sárgarépa
Paszternák - fehérrépa
0

Author

Jakab Julcsi vagyok, eme blog írója. Nagyon szeretem a burgundi-bordó színt, a népzenét, néptáncot, a II. világháború történetét. Ha le akarsz venni a lábamról a mogyorós fehércsokival, és a bazsarózsával nyert ügyed van.